petek, 23. marec 2012

To be fat like me- film, ki ti da misliti

V nedeljo sem gledala film z naslovom To be fat like me( Lažni kilogrami). V filmu je 17-letna punca snemala dokumentarec o debelih ljudeh. Da bi se lažje vživela v vlogo si je nadela kostum v katerem je imela kar precej kil več. Med snemanjem je spoznala kako težko je biti v koži debelega človeka. In ja ta film mi je dal misliti.

Zakaj mislimo da so ljudje, ki so močnejše postave manj vredni kot mi? Zakaj jih zmerjamo z grdimi vzdevki, nikoli pa se ne potrudimo, da bi jih spoznali kakšni so v resnici.
Zakaj? Zaradi vpliva medijev. V tem času je najbolj pomembno da je ženska suha kot trska, lepa in vedno urejena. Ni važno kakšen je njen karakter, kakšna je po obnašanju važno da je suha.

Pa je to res pomembno? So res manekenke več vredne od tistih močnejših. Ne NISO!
Ker se ljudje zavzemamo za enakopravnost. In največkrat je tako da vsi hočemo biti suhi, čeprav to ni
bistvo. Bistvo je da se ti dobro počutiš v svoji koži. Če se ženska ki ima osemdeset kil v svoji koži počuti odlično pa naj se! Važno da je ona zadovoljna sama s sabo pa tudi če drugi niso.

Najhujše pa so žaljivke. Se kdaj vprašamo, kako se ljudje, ki jih žalimo počutijo? Kaj če bi tebi nekdo rekel, kako si debel? Najbrž ne bi bilo prijetno. Zato vedno preden nekaj rečemo pomislimo kaj bomo rekli in če bomo s tem mogoče koga prizadeli.

Zanima me tudi zakaj si ljudje, ki imajo (očitno) predsodke do debelih, jemljejo pravico, da lahko povejo tistim močnejšim, da so debeli. To je žaljivka! Včasih je bila debelost LEPA! Ne le lepa, ČUDOVITA. Ženske, ki so bile močnejše so veljale za najlepše ženske.

Naprimer Marilyn Monore:


Zame je ona ena zmed najlepših žensk. V tistem času je bilo to lepo, seksi. Zdaj bi to označili za "plus size".


Zdaj je očitno lepo če si okostnjak. Prav zato, ker so manekenke vedno bolj suhe so se začele pojavljati anoreksija, bulimija in druge prehranske motnje. Ženske se izstradajo skoraj do smrti in ne glede na to da izgledajo kot okostnjak one mislijo da so debele.
Je pa res da se počasi v modo vračajo obline. In to je super. Saj pravijo fantje majo radi kej za prjet ;))

Tako, da naslednjič, pomisli preden boš izgovoril žaljivko, ker ne veš kam tista žaljivka lahko pelje.

C'est la vie



Ni komentarjev:

Objavite komentar